Avrupa, Rus petrolüne ambargo uygulanmasını görüşürken Rusya’dan dikkat çeken bir açıklama geldi.
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı kararnameye göre Rusya’dan gaz alan ülkelerin ödemelerini Rus para birimi ruble ile yapmasına karar verilmişti.
Gazı kesme kararı aldılarBu karara uymayan bazı ülkelere Rusya tarafından gaz sevkiyatı durdurulurken, söz konusu ülkeler arasına Hollanda da eklendi.
Rus petrol şirketi Gazprom tarafından yapılan açıklamada, doğal gaz ödemelerini ruble ile yapmaya karşı çıkan Hollanda’ya gaz sevkiyatının durdurulacağı belirtilerek, “30 Mayıs (Sözleşmede belirtilen son ödeme tarihi) itibarıyla Gazprom Export, nisan ayı gaz tedarikine dair GasTerra’dan (Hollanda petrol şirketi) ödeme almamıştır. Bu bağlamda 31 Mayıs 2022’den itibaren Rusya Devlet Başkanı’nın imzaladığı kararname doğrultusunda ödeme yapılana kadar GasTerra’ya gaz sevkiyatı durdurulmuştur” denildi.
Danimarka’ya da kesinti uygulanacakGasTerra’nın Rus petrol şirketi Gazprom’a ruble ile ödeme yapmayı reddetmesi nedeniyle 31 Ekim’e kadar Hollanda’ya ulaştırılması gereken 2 milyar metreküplük doğalgaz sevkiyatı resmen durdurulurken, Danimarka’nın da Rusya’ya ruble ile ödeme yapmayı reddetmesi nedeniyle bu ülkeye de gaz sevkiyatının durdurulabileceği öğrenildi.
AB, Rus gazında anlaşamadıÖte yandan Belçika'nın başkenti Brüksel, Avrupa Birliği’ne (AB) üye 27 ülke liderinin bir araya geleceği Olağanüstü Liderler Zirvesi başladı.
AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in başkanlık edeceği 2 günlük zirve öncesi Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği'nin (AB) Rus petrolüne ambargo uygulamasını da içeren 6'ncı yaptırım paketi üzerinde henüz anlaşmaya varılamadığını ifade etti.
Von der Leyen, “Herkes için adil olmak çok önemli, buna henüz bir çözüm bulamadık. Önümüzdeki 48 saat içinde çözüleceğine dair beklentilerim düşük. Ancak bundan sonra bir ihtimal olacağına eminim.” dedi.
'Yaptırımlara ihtiyaç var'Macaristan Başbakanı Viktor Orban, AB Olağanüstü Liderler Zirvesi öncesi gazetecilere verdiği demeçte, Avrupa Komisyonu’nu Rus petrolüne ambargoyu ele alma şeklini eleştirerek, üye ülkeler için yasalar geliştiren Komisyonun üye ülkelerle ambargoyu gerektiği gibi müzakere etmediğini öne sürdü.